Category Archives: Δραστηριότητες 2013-14

Πολιτιστικό πρόγραμμα 2013-14

Το σχολικό έτος 2013-14 η Πολιτιστική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου πραγματοποίησε πρόγραμμα με θέμα «Η Αγία του Θεού Σοφία. Ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία» το οποίο ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ν. Ιταλία – Σικελία.

Για να δείτε την εργασία των μαθητών κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:  italia_2014

Για να δείτε εικόνες από την επίσκεψη των μαθητών στην Ιταλία κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:  italia_foto_2014

Διημερίδα στο Κρανίδι με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κρανίδι με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο στις 2 και 3 Μαΐου 2014 με την συνδιοργάνωση του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου και του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πνευματική προσωπικότητα (φιλόλογος, λογοτέχνης, κριτικός θεάτρου), δίδαξε το σχολικό έτος 1967-68 ως μόνιμος καθηγητής στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου. Επιστρέφει στο Κρανίδι μετά από 46 χρόνια για να συναντήσει παλαιούς μαθητές του και να μιλήσει στους σημερινούς μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου καθώς και στο κοινό της Ερμιονίδας.

Το πρόγραμμα της διημερίδας αναγράφεται στην παρακάτω αφίσα.

afisa_georgousop_16-9

Ταξίδι στο Στρασβούργο

Ημερομηνία: 26-31 Μαρτίου 2011

Τόπος: Στρασβούργο

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: « Ταξιδεύοντας με την ελιά »

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών από την Α΄τάξη του ΓΕΛ Κρανιδίου στο Στρασβούργο στο πλstrasbourg1αίσιο της συνεργασίας του λυκείου μας με το γαλλικό σχολείο Lycee Marc Bloch.

Η Τετάρτη, 26 Μαρτίου, ήταν μέρα μετακίνησης ? ταξιδίου από την Ελλάδα. Η Πέμπτη, 27 Μαρτίου, ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα γνωριμίας μας με την πανέμορφη πόλη. Επισκεφτήκαμε τις ιστορικές πλατείες της, Kleber και Gutenberg, ξεναγηθήκαμε στον καθεδρικό ναό, θαυμάσαμε το αστρονομικό ρολόι?

strasbourg5Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του και παρακολουθήσαμε συνεδρίαση των νεαρών εκπροσώπων του Euroscola. Δεν παραλείψαμε φυσικά να καταθέσουμε την εργασία των μαθητών για την «Ελιά» υπόψη Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

strasbourg4Την Παρασκευή, 28Μαρτίου ,ήταν η μέρα που όλοι περιμέναμε με αγωνία?Στην πλατεία Kleber πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ελλήνων μαθητών με τους Γάλλους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια του συνεργαζόμενου σχολείου Lycee Marc Bloch.Ύστερα από την αλληλογνωριμία και την προσφορά δώρων (προϊόντων της ελιάς,τι άλλο;;;) προς τους Γάλλους, εκείνοι με ενθουσιασμό μας ενημέρωσαν για το δικό τους αντίστοιχο πρόγραμμα και μας πρόσφεραν μια μαγευτική ξενάγηση στην παραδοσιακή συνοικία Petit France?Ακολούθησε επίσκεψη στο γαλλικό σχολείο. strasbourg6Ύστερα από τη θερμή υποδοχή που μας έγινε τόσο από τους μαθητές όσο και από το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι μαθητές μας και οι συνοδοί καθηγητές παρακολουθήσαμε δύο διδασκαλίες και στη συνέχεια έλαβαν χώρα  κοινές δράσεις και παρουσιάσεις?Ο Διευθυντής του σχολείου μας προσέφερε στην Διευθύντρια του Γαλλικού σχολείου δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-γαλλικά) βιβλίου με σχόλια για το έργο της ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί. Το βράδυ της ίδιας μέρας όλοι μαζί, Έλληνες και Γάλλοι, μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τοπικές παραδοσιακές γεύσεις? Continue reading

Μέτρηση του μήκους ενός μεσημβρινού της Γης από μαθητές

Είκοσι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου θέλησαν να επαναλάβουν το πείραμα του Ερατοσθένη (276π.Χ.-194π.Χ.), να μετρήσουν δηλαδή το μήκος ενός μεσημβρινού της Γης.

eratosthenes1Έτσι λοιπόν πήραν την πρωτοβουλία να μετρήσουν το μήκος του μεσημβρινού, ο οποίος διέρχεται από το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα πραγματοποίησε 5 μετρήσεις του μήκους της σκιάς που έριχνε μία κατακόρυφη ράβδος μήκους 1 m, στις 12:34 την 21η Μαρτίου 2014. Δηλαδή την ώρα που μεσουράνησε ο Ήλιος στον τόπο μας κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας. . . .

Continue reading

Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου συμμετέχει στο πείραμα του Ερατοσθένη

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (276π.Χ.-194π.Χ.) υποστήριξε ότι η Γη είναι σφαιρική και υπολόγισε πρώτος το μήκος ενός μεγίστου νοητού κύκλου της, που διέρχεται από τους πόλους (μεσημβρινός).

Η μέθοδος του Ερατοσθένη

eratosthenes1Ο Ερατοσθένης υπολόγισε ότι η απόσταση Αλεξάνδρειας-Συήνης (μήκος τόξου) είναι 5.040 στάδια και η επίκεντρη γωνία  α  είναι 7,2ο  (δηλαδή το 1/50 των 360ο). Άρα το μήκος του κύκλου θα είναι 50 φορές το 5.040 δηλαδή 252.000 στάδια. Το στάδιο ισοδυναμεί με 157,5m και επομένως το μήκος του μεσημβρινού  της Γης είναι 39.690 Km. Αυτός ο υπολογισμός του Ερατοσθένη είναι μια πολύ καλή προσέγγιση αφού το μήκος του μεσημβρινού της Γης υπολογίζεται σήμερα ότι είναι 39.942 Km.

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου συμμετέχουν στην επανάληψη του πειράματος του Ερατοσθένη . . .

Continue reading