Τοπική Ιστορία

Η ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

web_locstory_29Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου συμμετέχει στην υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από την οπτική γωνία των μαθητών, με στόχο την ανανέωση της τοπικής συλλογικής μνήμης στην Ελλάδα διαμέσου της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και συμμετέχουν σ? αυτό 18 σχολεία απ? όλη την Ελλάδα.

Για τους σκοπούς του προγράμματος επισκέφθηκαν το σχολείο μας . . .

η Δρ. Κλεοπάτρα Φέρλα, επικεφαλής Τομέα Έρευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Πληροφορίας και ο Δρ. Αθανάσιος Σίδερης, προϊστάμενος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επιμόρφωσαν τους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές του προγράμματος.

web_locstory33

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου οι οποίοι κατά ομάδες έχουν αναλάβει την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών με τα εξής θέματα που αφορούν την περιοχή μας: «Οικιστική-Αρχιτεκτονική», «Αρχαιολογία», «Μορφές Οικονομίας», «Ναυτιλία» και «Ήθη-Έθιμα». Στη συνέχεια οι μαθητές θα συνθέσουν ηλεκτρονικές παρουσιάσεις για τα παραπάνω θέματα της τοπικής ιστορίας σε ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντική συμβολή στην επαφή των εφήβων μαθητών με την ερευνητική διαδικασία της ιστορίας, με τους θεσμούς που διαχειρίζονται τα τεκμήρια του παρελθόντος και, κυρίως, με τη ζωντανή μνήμη και τον πολιτισμό της πόλης και της περιοχής τους. Επί πλέον το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στη σχολική κοινότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο στην κοινωνία που την περιβάλλει και να προβάλει το έργο της σε συνεχή διάλογο με τις άλλες σχολικές κοινότητες.